Ultimele știri / Latest news

Informare evenimente din campania MĂNÂNCĂ LOCAL / EAT LOCAL
Evenimentele din Brașov s-au modificat după cum urmează:
– turul gastronomic va avea loc duminică în 18.11.18, de la ora 13:00 în loc de sâmbătă la ora 11:00 cum era programat inițial
– evenimentul Eat Local – Gourmet Brunch se va desfășura așa cum a fost programat, duminică de la ora 11:00
– degustarea muzicală a fost amânată pentru o dată ulterioară

Comunicat de presă

Oltenia Brunch la Cula Zătreanu
– Urmează Brunch în Buleta, comuna Mihăiești, judeţul Vâlcea, pe 25 august –

Seria brunch-urilor de la sud de Carpați revine cu al doilea eveniment din Oltenia, sâmbătă, 11 august, pe vechea moșie a boierilor Zătreni, în județul Vâlcea. Proiectul “Gust și gustări – elemente de cultură gastronomică din Oltenia și Muntenia” continuă astfel să exploreze bucătăria locală și regională din România, una dintre cele mai bune metode de a descoperi istoria și cultura unei regiuni.

Locația brunch-ului este o construcție remarcabilă, pe jumătate culă (un tip de locuință specifică sudului țării la mijlocul secolului al XVII-lea) și jumătate conac. Alături de bucate meșteșugite și povești cu boieri, gazdele ne vor împărtăși despre viața pe moșie şi despre istoria comunei care a avut Bancă Populară şi Şcoală de Arte şi Meserii.

Pe lista mâncărurilor speciale de care vom avea parte este “umplătura”, o garnitură pentru fripturi la pomeni, nunți sau sărbători. Alte preparate, gătite de localnici cu ingrediente din propriile grădini: praz umplut, mâncare de crăițe și mânătărci, fasole bătută, salată de vinete, ciorbă acră de gâscă, porumb copt, mâncare de prune și fructe proaspăt culese.

Aproximativ 50 de persoane sunt așteptate să se înscrie, accesând pagina www.eat-local.ro sau pe aplicația cu același nume. Porțile se vor deschide de la ora 10:00, urmând ca barul să se deschidă în jurul orei 10:30, iar bunătățile să fie servite de la ora 11:00.

Proiectul “Gust și gustări” își propune organizarea de evenimente de cultură gastronomică în Oltenia și Muntenia pentru a promova turismul alternativ, zonele rurale, poveștile și bucătăria locală. “În perioada dintre 1 iulie – 15 noiembrie vom organiza 8 evenimente în 5 județe din Sudul țării, implicând actorii locali pentru a identifica și promova cultura, tradițiile, obiceiurile și atracțiile turistice din zonă”, a declarat Gabriela Solomon, reprezentanta My Secret România. “Este un proiect prin care ne propunem să aducem 500 de călători români și străini să descopere locuri mai puțin cunoscute, care încă trăiesc după ritualuri vechi, să experimenteze gusturile autentice și, astfel, să încurajeze consumul de produse locale”, a adăugat Gabriela Solomon.

La fiecare eveniment se urmărește crearea unui context senzorial și stabilirea unui cadru de cunoaștere culturală pentru produsele culinare. Pentru aceasta, contează foarte mult alegerea locului (imagini, mirosuri, sunete), precum și activitățile culturale de tipul concertelor, dansurilor, tururilor ghidate, drumeții, plimbări.

Proiectul își propune să promoveze micii producători și, odată cu ei, să sprijine păstrarea peisajului cultural al zonelor incluse. Peisajul cultural (ex: existența căpițelor de fân, a ghindarilor de stejar, a livezilor tradiționale, a pășunilor și fânețelor cu iarbă bogată, etc.) este îngrijit de micii producători prin agricultura la scară redusă.

Proiectul “Gust și gustări” este derulat de Asociația My Transylvania, inițiatoarea brunch-urilor gastronomice și culturale din Transilvania în parteneriat cu My Secret Romania şi gazdele din fiecare localitate.

Proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

*Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Persoane de contact:
Cristian Cismaru, Asociația My Transylvania, contact@mytransylvania.ro
Gabriela Solomon, My Secret Romania, hai@mysecretromania.com, 0745 49 93 71

Comunicat de presă

Oltenia Brunch – în vizită în Ograda Moromeților
– Urmează Brunch la Cula Zătreanu, în judeţul Vâlcea, pe 11 august –

După succesul primelor cinci brunch-uri de la sud de Carpați, comuna Talpa, din județul Teleorman va găzdui al treilea eveniment din seria Muntenia Brunch, sâmbătă, 4 august, în cadrul proiectului “Gust și gustări – elemente de cultură gastronomică din Oltenia și Muntenia”.

Gazdele se pregătesc să servească 10 tipuri de aperitive, două feluri calde şi cel puţin 5 tipuri de desert. Participanţii se vor înfrupta din unt bătut la putinei, pâine caldă la țăst, ciorbă de bureți din organe de oaie, mâncare de ștevie cu orez și ou, desert, pâsat, plăcintă cu mere, colarezi cu lapte, dovleac copt.

“Acest proiect ne-a inspirat să gândim evenimente gastronomice pentru toate anotimpurile. Vrem să sprijinim Asociaţia CERC Talpa să organizeze încă un eveniment la toamnă, când avem must, la iarnă facem o pomana porcului, la primăvară de Paşte, pregătim bucate din miel şi la vară facem un nou brunch ca cel de acum. Toate în diferite locaţii ale comunei Talpa”, a declarat Benone Rababoc, primarul comunei.

Aproximativ 40 de persoane sunt așteptate în Ograda lui Moromete, locul în care au fost înregistrate ambele părți ale filmului “Moromeții”. Porțile se vor deschide de la ora 10:00, urmând ca barul să se deschidă în jurul orei 10:30, iar bunătățile să fie servite de la ora 11:00. Durata evenimentului, care va include și muzică, demonstraţii de gătit folosind ţăstul şi un tur cultural, va fi de 5 ore.

Proiectul “Gust și gustări” își propune organizarea de evenimente de cultură gastronomică în Oltenia și Muntenia pentru a promova turismul alternativ, zonele rurale, poveștile și bucătăria locală. “În perioada dintre 1 iulie – 15 noiembrie vom organiza 8 evenimente în 5 județe din Sudul țării, implicând actorii locali pentru a identifica și promova cultura, tradițiile, obiceiurile și atracțiile turistice din zonă”, a declarat Gabriela Solomon, reprezentanta My Secret România. “Este un proiect prin care ne propunem să aducem 500 de călători români și străini să descopere locuri mai puțin cunoscute, care încă trăiesc după ritualuri vechi, să experimenteze gusturile autentice și, astfel, să încurajeze consumul de produse locale”, a adăugat Gabriela Solomon.

La fiecare eveniment se urmărește crearea unui context senzorial și stabilirea unui cadru de cunoaștere culturală pentru produsele culinare. Pentru aceasta, contează foarte mult alegerea locului (imagini, mirosuri, sunete), precum și activitățile culturale de tipul concertelor, dansurilor, tururilor ghidate, drumeții, plimbări.

Proiectul își propune să promoveze micii producători și, odată cu ei, să sprijine păstrarea peisajului cultural al zonelor incluse. Peisajul cultural (ex: existența căpițelor de fân, a ghindarilor de stejar, a livezilor tradiționale, a pășunilor și fânețelor cu iarbă bogată, etc.) este îngrijit de micii producători prin agricultura la scară redusă.

Proiectul “Gust și gustări” este derulat de Asociația My Transylvania, inițiatoarea brunch-urilor gastronomice și culturale din Transilvania în parteneriat cu My Secret Romania şi gazdele din fiecare localitate.

Evenimentul din comuna Talpa, din Teleorman, are loc cu sprijinul gazdelor de la Cerc Talpa (Asociația Centrul de Resurse al Comunității Talpa). Înființată în octombrie 2014, Asociația sprijină activitatea unui atelier de tâmplărie în cadrul căruia lucrează membri din comunitate. Produsele lucrate la atelier sunt realizate din materiale de calitate superioară și fac parte dintr-o gamă diversificată. Cerc Talpa îi încurajează pe membrii comunității să participe și la cursurile de calificare în meseria de dulgher și brutar/patiser.

Proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

*Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Persoane de contact:
Cristian Cismaru, Asociația My Transylvania, contact@mytransylvania.ro
Gabriela Solomon, My Secret Romania, hai@mysecretromania.com, 0745 49 93 71
Oana Simon, Asociatia CERC Talpa, 0786885563

Comunicat de presă

Muntenia Brunch – bunătăți locale și relaxare la Urlați
– Urmează Brunch în Ograda Moromeţilor, pe 4 august, în Talpa, Teleorman –

Primul “brunch” de la Urlați, în zona Dealu Mare (Prahova), a avut loc sâmbătă, 14 iulie, în cadrul proiectului “Gust și gustări – elemente de cultură gastronomică din Oltenia și Muntenia”. Începând de dimineață, 80 de persoane, însoțite de copii, s-au strâns în curtea Conacului Nucu’, aflat în proces de restaurare, pentru a degusta peste 14 feluri de preparate locale.

Vedetele brunch-ului au fost păsatul servit pe frunză de tei, vărzarele (plăcintele) cu varză și cartofi, pastrama de oaie, servită cu mămăligă caldă. Participanții, veniți din Bucuresti, Ploiești, Sibiu, Urlați și împrejurimi au apreciat și ciorba de zarzavaturi acrită cu borș de corcodușe, brânza de capră cu roșii, salata de vinete, gemurile de trandafir si de cireșe negre, dar mai ales înghețata de casă cu zmeură și mure din grădina conacului, precum și vinurile de Dealu Mare.

“Ne bucurăm că oaspeții au petrecut o zi relaxantă și au apreciat bucatele specifice locului, iar unii au descoperit că bucătăria românească poate fi și ușoară, cu mai multe legume, mai potrivită sezonului cald. Ne dorim să mai găzduim și să sprijinim organizarea unor astfel de evenimente culturale, o ocazie de a pune în lumină tradițiile și inițiativele locale”, a spus Mircea Crisbășanu, gazda evenimentului. Pasionat de cicloturism, Mircea s-a mutat de la București la Urlați, împreună cu soția sa, în urmă cu câțiva ani, convinși fiind de potențialul acestei zone de a deveni un fel de „Toscana României”. Povestea lor este una interesantă, fiind amândoi implicați în proiecte de dezvoltare comunitară și educație.

După partea de degustare a urmat un concert de chitară și voce susținut de Marius Glont si colega lui, o demonstratie de dogărit cu meșterul Adrian Aldea din Ceptura. Atât cei mari, cât și cei mici au avut prilejul să se bucure și de șezătoarea vIE ad hoc, alături de Liliana Stănescu și alte cadre didactice din Urlați. Participanții care au dorit să rămână în zonă, să viziteze și alte locuri, au fost încurajați să stea la pensiuni din zona Dealu Mare.

Proiectul “Gust și gustări” își propune organizarea de evenimente de cultură gastronomică în Oltenia și Muntenia pentru a promova turismul alternativ, zonele rurale, poveștile și bucătăria locală. “În perioada următoare, între 1 iulie – 15 noiembrie, vom mai organiza 6 evenimente în 5 județe din Sudul țării, implicând actorii locali pentru a identifica și promova cultura, tradițiile, obiceiurile și atracțiile turistice din zonă”, a declarat Gabriela Solomon, reprezentanta My Secret România. “Este un proiect prin care ne propunem să aducem 500 de călători români și străini să descopere locuri mai puțin cunoscute, care încă trăiesc după ritualuri vechi, să experimenteze gusturile autentice și, astfel, să încurajeze consumul de produse locale”, a adăugat Gabriela Solomon.

La fiecare eveniment se urmărește crearea unui context senzorial și stabilirea unui cadru de cunoaștere culturală pentru produsele culinare. Pentru aceasta, contează foarte mult alegerea locului (imagini, mirosuri, sunete), precum și activitățile culturale de tipul concertelor, dansurilor, tururilor ghidate, drumeții, plimbări.

Proiectul își propune să promoveze micii producători și, odată cu ei, să sprijine păstrarea peisajului cultural al zonelor incluse. Peisajul cultural (ex: existența căpițelor de fân, a ghindarilor de stejar, a livezilor tradiționale, a pășunilor și fânețelor cu iarbă bogată, etc.) este îngrijit de micii producători prin agricultura la scară redusă.

Proiectul “Gust și gustări” este derulat de Asociația My Transylvania, inițiatoarea brunch-urilor gastronomice și culturale din Transilvania în parteneriat cu My Secret Romania şi gazdele din fiecare localitate.

Evenimentul de la Urlaţi, din Prahova, a avut loc cu sprijinul gazdelor – familia Crisbăşanu, cu sprijinul Grupului de Iniţiativă Comunitară Urlaţi, al Magazinului cu Cadouri din Urlaţi, voluntarilor și comunităţii locale. Vinul a fost asigurat de Vitis Metamorfosis.

Proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

*Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Link – album fotografii – FB
https://www.facebook.com/pg/mysecretromania/photos/?tab=album&album_id=2113258365607401

Persoane de contact:
Cristian Cismaru, Asociatia My Transylvania, contact@mytransylvania.ro
Gabriela Solomon, My Secret Romania, hai@mysecretromania.com, 0745 49 93 71
Mircea Crisbășanu, Outhentic Cycling Romania – mircea@cyclingromania.ro, 0746 11 00 33

Comunicat de presă
Gust și gustări – premieră gastronomică în Oltenia și Muntenia

Primul eveniment din cadrul proiectului “Gust și gustări – elemente de cultură gastronomică din Oltenia și Muntenia” a avut loc în satul Corbi, sâmbătă 7 iulie.

Începând cu ora 10:30, peste 50 de persoane, majoritatea însoțite de copii, s-au strâns în curtea Căsuței albastre de lângă Mânăstirea Corbii de Piatră pentru a degusta peste 13 feluri de preparate argeșene. Vedetele brunch-ului au fost faimoasele teci cu lapte (ciorbă de fasole păstăi făcută cu lapte acru) și tocanul de miel, un preparat tipic ciobănesc. Participanții, veniți din Curtea de Argeș, Pitești, Târgoviște, București au apreciat și salata de roșii cu brânză, salata de vinete, cornulețele cu gem, dar mai ales gogoșile cu lingură.
După partea de degustare a urmat o scurtă plimbare până la mânăstirea rupestră și apoi s-a urcat sus, la crucea din piatră, de unde se poate admira toată așezarea.
La brunch au fost prezenți atât meșteri locali – sculptori în lemn – cât și producători locali de brânzeturi și gemuri. Participanții care au dorit să rămână în zonă, să viziteze și alte locuri, au fost încurajați să stea în “camera bună” a caselor locuitorilor din Corbi.

Acest proiect își propune organizarea de evenimente de cultură gastronomică în sate și orașe mici din Oltenia și Muntenia pentru a promova turismul alternativ, zonele rurale, poveștile și bucătăria locală. În perioada următoare, între 15 iulie și 15 noiembrie, se vor mai organiza 8 evenimente în 5 județe din sudul țării, implicând actorii locali pentru a identifica și promova cultura, tradițiile, obiceiurile și atracțiile turistice din zonă.

La fiecare eveniment se urmărește crearea unui context senzorial și stabilirea unui cadru de cunoaștere culturală pentru produsele culinare. Acest context se realizează în primă fază cu ajutorul locației (imagini, mirosuri, sunete), iar apoi în mod direct prin asocierea cu un act cultural de tipul concertelor, dansurilor, tururilor ghidate, drumeție, plimbare.

Cei 500 de beneficiari, participanți la evenimente, sunt invitați să experimenteze gusturile autentice și, astfel, să încurajeze consumul de produse locale. Proiectul își propune să promoveze micii producători și, odată cu ei, să sprijine păstrarea peisajului cultural al zonelor incluse. Peisajul cultural (ex: existența căpițelor de fân, a ghindarilor de stejar, a livezilor tradiționale, a pășunilor și fânețelor cu iarbă bogată, etc.) este îngrijit de micii producători prin agricultura la scară redusă.

Asociația My Transylvania, organizatorul proiectului, a fost înființată în anul 2010 cu scopul de a promova patrimoniul local și cultura gastronomică din sudul Transilvaniei. Ea este implicată în planificarea și desfășurarea mai multor proiecte de cultură gastronomică, inițiative de dezvoltare rurală și programe culturale.

“Gust și gustări” este realizat în parteneriat cu My Secret România, un proiect care își dorește să-i inspire pe călătorii români și străini să descopere locurile mai putin cunoscute, care încă trăiesc după ritualuri vechi, în care simbolurile și tradițiile sunt vii, iar natura neatinsă. Din 2015, My Secret România organizează evenimente de promovare a locurilor “secrete”.

Evenimentul de la Corbi, din Argeș, a avut loc cu sprijinul comunității locale, al gazdelor – familia Sescioreanu și inițiativa “La Corbi” – și a comunității Antreprenorești.

Proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

*Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.