Cotlet de porc cu un ingredient surpriză

Cotlet de porc cu un ingredient surpriză

Din preparatele existente în oferta orașului nostru pare să lipsească, de cele mai multe ori, un ingredient care cu siguranță le-ar da mai multă culoare și savoare: elementul local. Și prin local ne referim la ceva mai mult decât sărmăluțele cu mămăligă și smântână și mititeii la grătar, feluri de mâncare cu tradiție și foarte bune, de altfel, pe care le găsim cu ușurință în restaurantele noastre. Cum ar fi ca ingredientul acesta local să cuprindă rețete vechi, produse de sezon sănătoase din regiunea noastră și povești ale producătorilor locali din care avem cu toții de învățat?

Ce gust ar putea avea elementul local

Imaginează-ți că ai ales să iei cina la un restaurant din centrul încărcat de istorie al Sibiului într-o sâmbătă liniștită și caldă de mai. De cum pătrunzi în curtea pavată cu piatră,  ai impresia unei călătorii în timp – un timp al frumosului simplu și natural și al bunului gust (și încă n-ai gustat nimic). După primirea călduroasă de care ai parte la intrare, te așezi la una dintre mesele de pe terasă, încrezător că ai ales bine și că seara va fi una foarte plăcută.

Ești încântat de locul în care ai pătruns și cucerit de îndată de ideea de a servi un meniu autentic al regiunii geografice în care te afli. Ba mai mult, ți se indică și o masă de degustare la care se află zâmbitori doi producători ai unei ferme bio din zonă. Acum știi și de unde provin produsele din care sunt făcute preparatele meniului ales. Îți este mai greu doar să alegi ce să servești la gustare și ca fel de bază. După ce savurezi și desertul, nu știi ce să lauzi mai întâi: preparatele gustoase și servirea impecabilă, gustul dat de produsele celor doi fermieri simpatici pe care încă îi vezi zâmbind și povestind cu oamenii strânși la masa lor sau această asociere minunată între urban și rural, între preparate, produse locale și povestea producătorilor lor.

La plecare, nu poți să nu intri și tu în vorbă cu cei doi producători și să le guști produsele expuse. Afli astfel cu câtă pasiune își muncesc pământul și au grijă de animale și chiar cât de mare trebuie să fie tulpina ierbii înainte ca ea să poată fi mâncată de văcuța care dă laptele din care este făcută brânza pe care tocmai ai savurat-o. Pleci foarte bine dispus, mulțumit că de acum vei ști de unde să îți cumperi produse sănătoase și gustoase. Ai și o bucată mare de telemea în sacoșă. Și plănuiești să revii.

Gust local – o realitate în Sibiu

Pare o poveste frumoasă, nu-i așa? Ei bine, este exact ceea ce au trăit cei care au ales să ia cina la restaurantul Jules sâmbătă, 9 mai 2015. Aceasta a fost locația plină de farmec, cu gazde primitoare de care vorbeam. Cei doi producători simpatici sunt, de fapt, Eugen și Daniela de la bio-ferma din Ilimbav, cunoscuți mai ales pentru porcii de mangaliță pe care îi cresc. Ei erau cei care îndemnau pe toată lumea să guste din jumerile sau slănina făcute din carnea fără colesterol a porcilor de mangaliță sau din telemeaua proaspătă. În tot acel timp, povesteau cu drag despre grija lor pentru pământ și animale, despre cum își prepară produsele, despre cât de verde este ferma lor în această perioadă a anului sau despre cât de bucuroși sunt copiii care le trec pragul că se pot juca și că pot zburda în voie, făcându-și din animale foarte buni prieteni.

Meniul căruia îi puteai reproșa numai faptul că te punea în dificultatea de a alege era următorul: supă cremă de gulii sau salată de sfeclă, brânză și nucă la gustare, cotlet de porc cu ierburi aromatice și spanac sau plăcintă cu carne de gâscă la felul principal și plăcintă cu brânză de vaci ca desert.

Ideea acestei asocieri între rural și urban, preparate și producători se numește „Gust Local” și a venit prin asociația My Transylvania, din dorința de a promova autenticitatea, producătorii și gastronomia locală.

Din aceeași dorință s-a născut și ideea festivalului „Transilvania Gastronomică – Food Culture Festival”, care se va desfășura anul acesta, în luna septembrie. Cultura gastronomică locală va fi celebrată atunci prin evenimente culinare cu specific local, regional sau chiar național, prin workshop-uri și conferințe. Până atunci, te poți bucura și tu de o experiență similară celei descrise mai sus. Gustul local revine la Jules sâmbătă, 16 mai 2015, cu producători din Valea Viilor și Sărata.