Brânză bună în burduf… și nu numai

Pe lângă peisajele frumoase și obiceiurile pe care încă le păstrează vii, Mărginimea Sibiului, regiune cu veche tradiție pastorală, este adesea asociată și cu brânza bună. Oierii din această zonă și-au câștigat renumele pentru calitatea feluritelor brânzeturi pe care le produc precum brânza de burduf, telemeaua, cașul, urda, și care se găsesc în piețe. Ați gustat cu toții măcar o dată brânza din Mărginime, nu e așa? Dacă nu, vă recomandăm să o faceți.

La Rășinari pe Ruta Transhumanței

Pornind pe Drumul Brânzei, noi am ajuns sâmbătă, 16 mai, până la familia Badiu din Rășinari. Am fost așteptați cu bucurie și poftiți în fața unor platouri pline cu diverse sortimente de brânzeturi, care așteptau să fie degustate și să li se afle povestea. Am primit amănunte despre procesul de preparare al diferitelor feluri de brânză din lapte de bivoliță, de vacă și de oaie – în special de oaie, bineînțeles. Le-am și gustat pe toate împreună cu un pahar de vin alb.

Am aflat, printre multe altele, despre utilizarea cheagului din stomac de miel pentru ca brânza să nu se sfărâme, cum se face urda din zerul rămas de la caș, sau ce culoare are brânza de oaie în comparație cu cea de vacă și de bivoliță (asta ca să nu ne mai poată păcăli nimeni la piață, după cum zicea domnul Badiu). Explicațiile au împletit atât de bine datele științifice cu anumite cunoștințe de natură empirică ale țăranilor care de atâta timp se ocupă cu prepararea acestor produse, încât concluzia noastră nu putea fi alta decât însăși afirmația celui care ne vorbea: „tot ceea ce este în știință se leagă de ceea ce vine din tradiție”.

După degustare, am servit un gulaș din carne de porc și de vită care ne-a lăsat deschis numai apetitul de a cunoaște mai îndeaproape locul în care ne aflam. Am pornit, așadar, spre Căminul Cultural al comunei, unde ne așteptau perechi mândre de copii în port rășinărean pentru a ne transmite din bucuria lor de a juca învârtita și jiana pe ritmurile dictate de un fluieraș și de zurgălăii de la picioarele tinerilor dansatori. Ziua s-a încheiat frumos în grădina familiei Badiu cu povești tihnite și plăcintă cu rabarbăr.

Avem în plan și alte evenimente prin care puteți descoperi locuri din preajma Sibiului și cultura lor gastronomică. Vă invităm să le descoperiți consultând Agenda culturală din 2015 de evenimente gastronomice si alternative în sudul Transilvaniei.