Vechile mori din Transilvania

Morile erau, în viaţa satului de odinioară, încărcate cu o mulţime de semnificaţii – roata morii a devenit un simbol al curgerii timpului, care era oprit doar de Bunavestire, sărbătoare importantă în tradiţia ortodoxă. Adesea însă, ele deveneau locuri nefaste: în morile părăsite şi iazurile lor apăreau apăreau strigoi sau spirite rele şi erau folosite ca loc de legare a farmecelor şi vrăjilor.

Lăsând la o parte încărcătura ocultă, morile jucau un rol central în viaţa comunităţii: locuri de întâlnire, dar, mai ales, punctul în care se obţineau roadele muncii agrare de peste an. Transilvania păstrează câteva dintre vechile construcţii, care au rezistat secolelor, chiar dacă multe dintre ele au ieşit din uz.

Moara Castelului Bánffy (Bonţida, Cluj)

Moara Castelului Bánffy este cea mai mare moară de apă monument istoric din ţara noastră. Aceasta face parte din ansamblul castelului care a fost construit în 1543 (şi reconstruit în 1747). Clădirea actuală (aflată în proces de restaurare), a fost iniţiativa contelui József Bánffy (1821), şi a fost concepută în stil empire. Din ansamblul iniţial, cu şase axe de roţi (unul dintre cele mai rare în regiune), s-a păstrat însă o mică parte.

De asemenea, documentele istorice menţionează o moară de apă lângă castel, din secolul al XVIII-lea, iar cronicile medievale amintesc adesea Bonţida ca unul din centrele morăritului în regiune.

Moara Veche de la Hosman (Sibiu)

Moara de la Hosman a fost construită în 1920 şi a reprezentat, o bună bucată de vreme, locul unde agricultorii din Valea Hârtibaciului îşi aduceau grâul şi porumbul la măcinat. Aici se păstrează un motor Langen&Wolf, produs în Ungaria, la Budapesta, undeva în ultimul deceniu al secolului al XIX-lea.

Recent renovată de comunitatea locală, moara a reintrat în funcţiune, iar în brutăria sa s-au reaprins cuptoarele. Vechea fierărie a fost şi ea restaurată şi a redevenit locul unde ţăranii îşi aduc căruţele şi potcovesc caii.

Moara de apă de la Belin (Covasna)

Într-una dintre cele mai importante localităţi săseşti din Transilvania, Belin, atestată documentar în 1334, se află una dintre ultimele mori de apă din regiune. Construită pe valea pârâului Belin, moara de 100 de ani, care păstrează şi un şanţ de apă de 300 de metri, a intrat recent în reconstrucţie şi restaurare, după ce fusese distrusă aproape în totalitate.

Alte mori de apă monumente istorice mai găsim şi la Suseni (Harghita) şi Rimetea (Alba Iulia). Prima a fost construită în 1875, pe pârâul Barlangos. Cea de-a doua este cea mai veche moară de acest tip din Munţii Apuseni şi a fost construită în 1752 de către un localnic. Astăzi, este încă funcţională şi păstrează încă ustensile şi utilaje din vechime.

Tot în Transilvania găsim una dintre puţinele mori de hârtie din ţară. Aceasta se află pe domeniul Castelului Rakoczi-Bornemisza, la Gurghiu, în Mureş şi a fost construită în 1655.

Dacă ajungeţi aşadar prin aceste zone, e musai să vizitaţi şi vechile mori. Pe lângă tradiţiile pe care le păstrează, ele vă vor întâmpina cu poveşti de demult şi pâine caldă. 

Sursa foto