Unde poposim peste noapte – conace şi castele de poveste din Transilvania

Satele transilvănene au un farmec şi o linişte aparte – câteva dintre lucrurile care îi fac pe turişti să se îndrăgostească de zonă. Călătorii pot avea parte de o experienţă autentică în casele primitoare de aici, mai ales ca pot fi cazaţi în castele sau foste conace boiereşti, reamenajate pentru a primi oaspeţi.

Iar dacă nu v-aţi găsit încă gazde pentru sejurul în Transilvania, ne-am gândit să vă ajutăm cu câteva idei.

Conacul Apafi (Mălâncrav, Sibiu)

În apropiere de Sighişoara se află Conacul Apafi, un monument impresionant, cu un trecut tumultos. Ridicat în secolul al XV-lea de contele Mihály Apafi, a ajuns în proprietatea unui ţăran din zonă, apoi în cea a bisericii. În timpul comunismului, a fost folosit drept casă de cultură. Renovat şi restaurat recent (de către Mihai Eminescu Trust), a fost redeschis publicului în 2007.

Astăzi, poate primi turişti în cele 5 dormitoare decorate în stil tradiţional – aceştia se pot bucura şi de biblioteca impresionantă găzduită aici, de drumeţii în zonă şi de fructe din livada de mere învecinată.

Castelul contelui Kalnoki (Micloşoara)

Ridicat în secolul al XVI-lea, acesta a fost iniţial o reşedinţă pentru vânătoare. Conform poveştilor, moşia a intrat în posesia familiei Kalnoki drept cadou, după ce, în secolul al XIII-lea, i-ar fi salvat viaţa regelui Ungariei, care fusese atacat de un urs. Săgeata ce a răpus fiara a fost apoi inclusă în stema Kalnoki.

Înconjurat de o grădină engleză, castelul poartă amprenta renascentismului, iar recent a fost recondiţionat; cele 11 case de oaspeţi aşteaptă oricând să îi primească pe oasepţii osteniţi.

Palatul Brukenthal (Avrig)

Cei pasionaţi de poveşti cu nobili de altădată pot retrăi o parte din istoria Transilvaniei în reşedinţa de vară a baronului Brukenthal, de la Avrig. Acesta este situat deasupra Văii Oltului, în cel mai înalt punct al oraşului, şi a fost construit în stil baroc în secolul al XVII-lea. În planurile pentru palat, Baronul Brukenthal s-a inspirat din still palatelor occidentale (Schoenbrunn, de exemplu).

Aici, oaspeţii pot fi găzduiţi în Oranjerie, recent renovată şi restaurată în stilul original.

Domeniul Mikes de la Zăbala (Covasna)

Cu un parc enorm (de 30 de hectare) şi un castel construit în jurul secolului al XVI-lea, domeniul Mikes este unul dintre cele mai frumoase proprietăţi din regiune. Castelul (astăzi, în stil art nouveau) a reintrat recent în proprietatea familiei Mikes, care a reamenajat şi una dintre clădirile anexe, “The Machine House”.

În aceasta era era ţinut motorul care genera curent electric pentru castel şi locuinţele din zonă. Decenii mai târziu, a fost transformată într-hotel, care păstrează foarte bine farmecul vremurilor de demult.

Aşadar, pentru o călătorie prin vremuri cu conţi şi prinţi, e musai să treceţi, măcar pentru o noapte, printr-unul dintre aceste locuri. Va fi, cu siguranţă, o experienţă memorabilă! 

Sursa foto