Toamna în cămările transilvănene

Toamna se instalează în bucătăriile transilvănene cu o mulţime de gusturi delicioase. Bunătăţile de peste vară sunt pregătite cu grijă, după reţete vechi, şi lăsate la pastrare pentru iarnă. Şi pentru că se apropie momentul în care ceaunele vor fi puse la fiert, ne-am gândit să vă povestim ce îi aşteaptă pe oaspeţii care trec pragurile gospodăriilor transilvănene în această perioadă.

Dulceţuri şi gemuri

Fructele verii sunt folosite pentru tot felul de gemuri şi dulceţuri care fac deliciul mic dejunurilor: afinele, murele, zmeura, căpşunele, prunele, cireşele amare, vişinele sau gutuile sunt fierte pe-ndelete şi aşezate apoi în borcane ce iau drumul cămărilor. Dintre ele, dulceaţa de rabarbăr este una dintre cele mai populare. Se folosesc doar tijele plantei, iar dulceaţa are un gust dulce-acrişor. Adesea, se adaugă şi căpşuni. În clătite sau pe pâine proaspătă, făcută în casă, îndulcesc începuturile de zi.

Compoturi şi siropuri

Băuturile dulci folosesc şi ele fructe proaspete sau ingrediente mai speciale, ca mugurii de brad, de cătină, de merişoare sau coacăze negre. Numai bune de potolit setea în orice anotimp, sunt şi o sursă bună de vitamine.

Zacusca

Gustările transilvănene deschid pofta de mâncare şi folosesc o mulţime de legume din grădinile localnicilor. Chiar dacă zacusca de vinete şi ardei copţi este probabil una dintre cele mai cunoscute feluri, ingredientele variază (hribi, ciuperci sau gogoşari), iar reţetele numeroase. Păstrează însă modul de preparare: la ceaun, afară, cu foc aprig sub care fierb legumele proaspete. La început, e călită în ulei ceapa tăiată mărunt, apoi sunt adăugate vinetele şi ardeii curăţaţi şi tocaţi ori trecuţi prin maşina de tocat. După o vreme, se adaugă roşii bine coapte, condimente şi se mai lasă niţel la fiert.

Murăturile

Mesele bune trebuie negreşit însoţite şi de ceva murături – mai ales dacă felul principal este friptura. Puse în borcane mari de sticlă, conopida, gogonelele, gogoşarii, morcovii şi sfecla sunt acoperite cu apă fiartă şi sare, iar printre ele se adaugă boabe de muştar sau tulpini de ţelină. La puţină vreme după, ele vor fi folosite pentru salate asortate şi garnituri.

Saşii din zona Sibiului mai folosesc şi o pastă de hrean, dat pe răzătoare şi amestecat cu oţet, apă, miere şi sare, care merge de minune cu carnea proaspăt scoasă din cuptor.

Pentru sarmalele pregătite de Sărbători, dar şi pentru delicioasa varză călită, se foloseşte varza murată. Ea e pregătită în butoaie mari, peste care se toarnă apă fiartă şi se adaugă sare grunjoasă şi tulpini de mărar, pentru gust. De obicei, prepararea ei are loc de Sfantul Dumitru.

 

Cu aşa gusturi alese, nicio masă nu mai e monotonă: la fiecare ocazie, din cămările gospodarilor transilvăneni se ivesc preparate meşteşugite, care adună gusturile vremurilor mai calde sub capace.