Răşinari, Biertan, Hosman – istorie şi tradiţii în jurul Sibiului

După cum v-am obişnuit, ne place să ne întâlnim cu pasionaţii de gusturi tradiţionale în locuri pline de poveşti şi istorie. Iar pentru cei care plănuiesc o călătorie în lumea satelor transilvănene, am povestit despre câteva dintre acestea, în care am poposit adesea şi noi.  

Rășinari

Atestat pentru prima oară în 1204, satul şi-ar fi luat numele de la principala activitate comercială a locuitorilor săi – vinderea răşinei, care era dusă, în trecut, la Cisnădie. Răşinari făcea parte din Scaunul Sibiului, teritoriul donat coloniştilor germani din Sibiu, iar conform documentelor din secolul al XVII-lea, întemeietorii săi au fost Mustaţă şi Coman Roşca.

Situat la 12 kilometri de Sibiu, Răşinariul păstrează monumente istorice importante. Biserica Veche a fost construită între 1725 şi 1758, cu sprijinul episcopului Petru Pavel Aron, pe fundaţia unei biserici ridicate de Radu Vodă în 1383. Datorită picturilor murale în care predomină culoarea albastră, Biserica ce poartă hramul Sfintei Paraschiva este numită şi Voroneţul Ardealului. Pe unul dintre stâlpii de susţinere a clopotniţei se află Roata Vieţii, o pictură în faţa căreia tinerii care se căsătoresc primesc de la preot învăţăminte despre felul în care ar trebui să îşi conducă viaţa. Şcoala Veche este un alt monument reprezentativ pentru Răşinari. Ridicată în 1836, a fost locul în care au studiat Ocatavian Goga şi Emil Cioran.

Biertan

Aşezare atestată documentar în 1224, Biertanul păstrează foarte bine arhitectura săsească reprezentativă pentru satele transilvănene: arcade medievale şi străduţe pavate. Pentru trei veacuri, aici a fost sediul episcopatului săsesc; tezaurul local a fost, în secolul al XVIII-lea ţinta atacurilor curuţilor, motiv pentru care  era necesară fortificarea şi apărarea localităţii.

Aici este păstrată cea mai mare biserică fortificată din Transilvania, care a intrat, în 1993, în patrimoniul UNESCO. Aceasta a fost construită la începutul secolului al XVI-lea, în stil gotic, de meşteri de la Viena şi Nürnberg. Uşa sacristiei, unde este păstrat tezaurul, este unică şi premiată la Expoziţia Mondială de la Paris, din 1900: sistemul masiv de închidere are 19 încuietori.

Biserica are 6 turnuri de apărare şi 3 bastioane (un tip de fortificaţie cilindrică). În faţa clădirii se află o piatră pe care erau aşezaţi, în trecut, infractorii, pentru ca oamenii să le cunoască faptele.

Odinioară, în bastionul estic al construcţiei erau închise cuplurile care voiau să divorţeze. Aceştia primeau o masă, un pat, o lingură şi o cană şi ieşeau doar după două săptămâni. Poveştile spun că o singură pereche dintre cele care au stat în bastion a ales să îşi păstreze decizia de a se despărţi.

Spre finalul secolului al XVIII-lea, într-o pădure din apropierea satului, a fost descoperit Donariul de la Biertan, care confirmă existenţa în regiune a unei populaţii vorbitoare de latină în secolul IV.

Hosman

Atestată în documetele medievale sub numele de Holzmenia (1319) sau Holzmengen (1479), aşezarea şi-ar fi luat numele datorită dealurilor împădurite care o înconjoară. Devastat în 1456 de Vlad Ţepeş, din cauza refuzului localnicilor de a i se supune, satul a fost reconstruit în 1500.

Astăzi, păstrează încă tradiţionalele case săseşti, o moară veche, construită în 1920 şi încă funcţională astăzi, cu fierărie şi brutărie, şi o biserică evanghelică fortificată, a cărei fundaţie a fost aşezată în 1270. Construită în stil romanic, de meşteri germani sau austrieci,  păstrează capiteluri decorate cu himere, lilieci şi capete umane, inspirate din arhitectura catedralei Sfântul Ştefan din Viena. Zidurile circulare ale fortificaţiei din jurul bisericii au înălţimi cuprinse între 7 şi 8 metri, fiind făcute din piatră şi cărămidă.

Tot la Hosman găsim şi Bisericile Cuvioasa Paraschiva şi Buna Vestire, construite la final de secol XVIII, cu clopotele şi picturile originale.

Pentru noi, satele din această regiune sunt locuri care merită descoperite şi savurate pe de-a-ntregul. De aceea, revenim mereu cu drag în regiune, care ne este mândră gazdă la evenimentele culinare. Aşadar, vă invităm şi vă aşteptăm cu drag la momentele de tihnă şi delicii culinare din timpul verii, din Mărginimea Sibiului.

Sursa foto