Producători locali din Transilvania

La început de toamnă, punem la păstrare produse delicioase din grădinile şi bucătăriile transilvănene. Iar cum reţetele tradiţionale au mai mult gust când folosesc ingrediente bine crescute, ne-am gândit să facem o listă a producătorilor care ne-au încântat în mai multe rânduri cu bunătăţi.

Produse de butărie de la Moara din Hosman

Moara Veche de la Hosman are o poveste foarte frumoasă: construită în 1920, a fost recent renovată de comunitatea locală, iar de câţiva ani, în brutărie au fost reaprinse cuptoarele.  Din făină proaspăt măcinată, se pregatesc pâini cu seminţe sau cu cartofi, nelipsite de la orice masă cum se cuvine. Specialităţile care ies din mâinile Luizei, brutăriţa de aici, pot fi cumpărate din Sibiu, la Biocoop.

Legume şi verdeţuri

Ferma Albăstrea din Sărata este îngrijită de Agnes Jansen, o olandeză care s-a îndrăgostit de peisajele Transilvaniei şi a decis să rămână aici şi să înceapă o afacere. Toate legumele şi fructele sunt cultivate bio, fără pesticide sau îngrăşăminte artificiale. În grădina ei, găsim zmeură roşie şi albă, dovleci Hokkaido, coacăze, fenicul, roşii pârguite, sfeclă, verdeţuri şi multe alte legume de sezon. Iar pentru aprovizionarea cămării pentru iarnă, tot aici găsiţi şi o mulţime de feluri de conserve.

În Grădina Preotesei din Gușterița am poposit şi noi de câteva ori. De fiecare dată, ne-am bucurat de legume crescute cu grijă, zarzavaturi proaspete şi multe plante medicinale sau aromatice, care condimentează fiecare preparat în care sunt presărate.

Conserve de sezon, legume şi verdeţuri delicioase mai găsiţi şi la Aurora Șutea din Tălmaciu. Tot aici, vă aşteaptă şi o mulţime de plante aromatice, pe alese, laolaltă cu siropuri din fructe de sezon.

La Bioferma Țopa din judeţul Mureș veţi descoperi gustul uneia dintre cele mai bune dulceţuri de trandafiri. Iar după degustare, veţi putea alege dintre legumele crescute aici. De încercat negreşit sunt şi brânzeturile, iar în bagajul de întoarcere veţi adăuga cu siguranţă şi gemuri sau ceaiuri din plantele care cresc în voie în grădina de aici.

Dulciuri naturale

Cu atâtea livezi pline de fructe, era musai să amintim şi de ele. La familia Ganea din Alma Vii, vă aşteaptă felurite siropuri şi gemuri pregătite în casă, din ingrediente locale. Iar o vizită în gospodăria lor vă va aproviziona cu cele trebuincioase pentru o băutură răcoritoare sau clătite bune de te lingi pe degete. Iar dacă rămâneţi să le fiţi oaspeţi, vă aşteaptă o masă cum rar veţi mai întâlni, căci doamna Ganea este o bucătareasă desăvârşita!

Carne şi lactate

La ferma bio a Danielei şi a lui Eugen Greulich din Ilimbav, veţi găsi carne de mangaliţa (o rasă de porc crescută pentru carnea deosebită – slabă în grăsimi), dar şi o mulţime de lactate şi brânzeturi produse după reţetele tradiţionale ale zonei.

Aşadar, grădinile şi fermele Transilvaniei fac cinste tradiţiilor culinare din zonă şi aduc în fiecare an pe mesele călătorilor o mulţime de bunătăţi care trebuie musai încercate. Vă invităm să le descoperiţi şi savuraţi, la următoarea vizită în regiune.