Gușterița – verde în oraș

Mai avem încă locuri bune de explorat care păstrează ceva din viața satelor săsești de odinioară chiar și în zone urbane. Un astfel de loc este și Gușterița, cândva comună în care funcționau mai multe vecinătăți, astăzi cartier al orașului Sibiu, cu o singură, îmbătrânită, dar bine închegată vecinătate. Mărturie a vremurilor în care comunitatea săsească prospera aici stă și astăzi biserica fortificată evanghelică.

 

Curtea bisericii, un spațiu verde larg, având în apropierea sa și o grădină de plante și legume ecologice de care se ocupă cu drag și pasiune „Gușterița Verde”, s-a dovedit a fi o locație ideală pentru a organiza încă un eveniment din categoria „Flavours and Sounds of Transylvania”. Pentru a fi în ton cu locul său de desfășurare, meniul nu putea avea alte preparate decât unele bogate în fructe, legume și plante aromatice, multe culese chiar din grădina de acolo. Sprijinul comunității săsești a venit și el neîntârziat în organizarea evenimentului, fapt care ne-a arătat că este încă o prezență activă în Gușterița, chiar și numărând puțini membri.

 

Programul a început cu un dulce sănătos - fructe cu iaurt și miere și shake-uri din fructe, iar plantele aromatice din grădină au dat ceaiurilor o savoare aparte. Tot în lumea plantelor au rămas participanții și prin concertul care a urmat în biserică, muzica pe care au ascultat-o aparținând unor compozitori celebri și având ca temă centrală diverse plante. A urmat apoi un ghidaj printre legumele și plantele din grădina de acolo, în timpul căruia au fost prezentate și practici de grădinărit ecologic.

 

La masă s-au servit exclusiv preparate vegetariene, dintre care amintim doar cele patru tipuri de pesto – de pătrunjel, leuștean, cimbru și busuioc, diversele salate, supa rece de castraveți, lichiul cu varză, plăcintele cu vișine, mere sau zmeură. Am constatat, astfel, că un meniu sănătos poate fi în același timp și variat și gustos. După masa copioasă, copiii s-au bucurat de spațiul larg alergând în voie, iar cei mari au purtat conversații tihnite la mese ori așezați în iarbă, la loc ferit și umbros sau cu fețele inundate de soare, în funcție de alegerea fiecăruia. Ca băuturi răcoritoare, gazdele au pregătit ceai de melisă, de lavandă, apă cu mentă și suc de cătină cu miere.

 

Fiindcă ne place să descoperim locuri cu povești frumoase și gastronomia lor locală, avem pregătite și alte evenimente asemănătoare celui din Gușterița pentru vara aceasta. Pentru detalii, puteți consulta Agenda Culturală 2015 sau puteți lua legătura cu noi la contact@mytransylvania.ro.