Gânduri de după Festivalul Transilvania Gastronomică

Pe 20 septembrie a luat final Transilvania Gastronomică, prima ediție a unui festival de cultură gastronomică pentru sudul Transilvaniei. Au fost două săptămâni pline de gusturi şi tradiţii locale, pe care le-am (re)descoperit alături de oameni pasionaţi de lucrurile minunate pe care le oferă zona Transilvaniei. Iar pentru cei care nu au putut fi alături, am pus pe hârtie (virtuală) câteva din întâmplările care ne-au rămas în minte după încheierea evenimentelor. Şi nu au fost deloc puţine! Chiar urmează un articol ceva mai consistent, departe de noi ideea de a plictisi cititorul – ne dorim însă din inimă să îi amintim pe toţi cei care au făcut posibil acest festival.

Poveştile

În cadrul Sibiu City Menu, 12 restaurante din Sibiu (Kulinarium, Atrium, Cafe Wien, Jules, Pasaj, Felinarul, Weinkeller, Syndicat Gourmet, Villa Restaurant & Garden, Esskultur, Cotton-Trattoria Ciao Italia și La Cuptor) au pregătit meniuri care îmbină gastronomia tradiţională cu cea modernă. Unele dintre acestea au fost atât de apreciate de gurmanzi, încât vor fi incluse în meniul permanent. În plus, după evenimentul Meet the Local Producers, unde au fost prezenţi 17 producători din regiune, unii bucătari au decis să achiziţionaze mai multe ingrediente de la producătorii locali, după ce le-au degustat şi au aflat mai multe despre acestea.

La Conferinţa dedicată gastronomiei locale, participanţii (domnul Simion Giurcă - Director Biroul de Informare și Promovare al României la Viena, domnul Mircea Groza - Inspector pentru Patrimoniu Cultural Imaterial și Tradiții Locale, Consiliul Județean Salaj, doamna Corina Bejinariu - director Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, doamna Oana Coantă -  România Culinară, Bistro de l’Arte, domnul Dumitru Ungureanu - Președinte Clubul Ecologic Bios, domnul Ilie Rotariu - Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu şi domnul Adrian Buzoianu - Manager Pontic Tour, Chef Buzu) au prezentat cazuri și exemple concrete, dar şi rezultate ale unor cercetări de teren, iar la final s-au schimbat date de contact, pentru proiecte frumoase pe care abia aşteptăm să le cunoaştem.

Când se întâlnesc pasionaţii de reţete tradiţionale, discuţiile sunt savuroase!Feedback Gastronomy(unde au vorbit Dan Luca de la Sibiu by Eventya și Cezar Ioan de la revista Vinul.ro.) și Follow Your Taste, două dintre evenimentele dedicate profesioniştilor din domeniul culinar, au fost animate de o mulţime de întrebări şi discuţii între participanţi, care au împărtăşit din experienţa proprie. La Follow Your Taste, Domnul Badiu (de la Pensiunea Badiu Rășinari din Mărginimea Sibiului) a povestit despre organizarea degustărilor de brânzeturi şi felul în care se face brânza la stână. Domnul Willy Schuster (care are o fermă bio la Moşna) a vorbit despre cultivarea naturală a pământului și a impresionat prin dăruireacu care a vorbit despre pământ şi agricultură – o meserie pe care şi-o aleg doar cei care care sunt cu adevărat pasionaţi. Doamna Luijza Boldizsar, din mâinile căreia iese pâinea delicioasă de la Moara din Hosman, a împărtăşit din secretele brutăriei, iar doamna Aurelia Boitor a povestit despre turismul în casele săseşti din satele transilvănene.

La Cultural Foodscapes and Foodways, am cunoscut rutele culturale care leagă localităţi sau regiuni diferite şi felul în care ele contribuie la dezvoltarea gastronomiei. Doamna Simina Manea (Asociația Județeană de Turism Sibiu) a prezentat Drumul Brânzei, iar doamna Anda Popa (Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului Prahova) a vorbit despre Drumul Vinului Prahova. Cea de-a doua parte a evenimentului s-a încheiat cu o degustare de vinuri alese.

Bucatele alese

Înainte deNeighborhood Cooking, reprezentanții comunităților etnice din Sibiu s-au întâlnit cu bucătarii resturantelor, pentru a da mai departe secretele bucătăriilor tradiţionale şi pentru ca mâncarea să fie gătită într-un mod cât mai autentic. Dintre preparatele care au încântat participanţii menţionămștiuca cu smântână şi salată de crudităţi (reţetă evreiască) și ciolanul cu varză (reţetă românească). Cu această ocazie, au fost alături de noi domnul Levente Serfozo(Centrul Cultural Maghiar din Sibiu - HID), domnul Otto Deutsch (Federația Comunităților Evreiești din România - Cultul Mozaic), doamna Helga Dumitra (comunitatea săsească) şi domnul muzeograf Lucian Robu.

La Rural County Brunch, am descoeprit cultura culinară din zonele rurale ale Sibiului. De pe mese nu au lipsit salata de vinete cu ardei copţi, hocăneala sau friptura de viţel cu coacăze de munte. Iar la desert, ne-am bucurat de hanklich şi lapte de pasăre. De data aceasta, au fost prezenţi doamna Luijza Boldizsar, de la Moara Veche din Hosman (Valea Hârtibaciului), doamna Dana Savu (Podișul Târnavelor) și domnul Badiu, de la Pensiunea Badiu Rășinari (Mărginimea Sibiului).

Taste of Romania a fost organizat sub forma unui brunch, în timpul căruia reprezentanţii fiecărei regiuni au povestit participanţilor despre felurile de mâncare specifice. Hrenzalele (plăcințele din cartofi), ciorba de sfeclă roşie, mâncarea rece de iepure cu măsline, raţa umplută sau saramura de crap au făcut deliciul celor care s-au aşezat alături de noi la masă. Ne-au fost alături doamna Ileana Stan (Muzeul Maramureșan Sighet – Maramureş), doamna Cristina Dumitrescu, (Produs în Bucovina – Bucovina), doamna Draga Caliman şi doamna Delia Barbu (Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în Timiș - Banat) şi doamna Cristina Socea (Dulcețuri Tradiționale Cristina – Moldova).

Un alt brunch deosebit a fost şi Gourmet Brunch, unde oaspeţii au savurat preparate variate, pregătite cu doar câteva ingrediente: vinete, roșii și brânză.

La Five Regions Picnic, reprezentanţii regiunilor (Cristina Nicola - Cămara Moțului – Apuseni, domnul Levente Serfozo - Centrul Cultural Maghiar din Sibiu – HID, Secuime, doamna Cătălina Nistorescu - Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului Prahova - Complexul Gura Diham, Muntenia) şi doamna Victoriţa Dobre - Oltenia) au scos de la păstrare nu numai reţete minunate, ci şi costumele tradiţionale transmise din generaţie în generaţie. Poveştile şi amintirile au fost depănate cu mâncăruri pe măsură: telemea artizanală (cu cimbru, ardei, piper), pastă de jumări, kürtöskalács, plăcintă cu praz şi cartofi sau pastramă de cerb cu sos de zmeură.

New Transylvanian Cuisine a reprezentat o experienţă inedită pentru cei prezenţi, pentru că au avut parte de o sesiune de live cooking (coordonată de domnul Jonas Schäfer) şi, desigur, de rețete locale din sudul Transilvaniei, reinterpretate de bucătari prezenţi. Degustarea de vinuri a fost asigurată de Raluca Bauer.

Evenimentul de premiere

Nu putea lipsi nici recunoaşterea meşteşugarilor gustului autentic – aşadar, la Award Gala, am premiat iniţiativele culinare de succes. În urma sondajului de pe Facebook, câştigătorii au fost următorii:

- MoaraVeche de la Hosman, pentruCel mai Bun Producător de Mâncare;

- FamiliaGanea de la Alma Vii, pentrucel mai Bun Producător de Băuturi;

- domnul Willy Schuster (Bio-Moșna) pentru Fermierul Anului;

În urma jurizării făcute de membrii şi voluntarii Asociaţiei My Transylvania, câştigărorii au fost:

- Ioan Bebeșelea, Syndicat Gourmet, pentruCea Mai Bună Rețetă din timpul Festivalului;

- Drumul Brânzei, Asociația Județeană de Turism Sibiu, pentru Cea mai Bună Inițiativă din Domeniu.

 

Încheiem prin a le mulţumi, încă o dată, tuturor celor care au fost alături de noi şi fără de care Festivalul nu ar fi fost posibil.Amintim aici partenerii noştri, Asociaţia Judeţeană de Turism Sibiu, Biocoop, Centrul Cultural Maghiar, Parohia Evanghelică Sibiu și partenerii media care au dat mai departe vestea festivalului: Zile și Nopți, Magic FM, Sibiu by Eventya, CityBest, Vinul.ro, Restograf, Transilvania News, România Culinară.

Festivalul a mai fost susţinut şi de Consiliul Local Sibiu și Primăria Muncipiului Sibiu (cofinanțator ai Festivalului) și de sponsorii noștri: Crama Bauer Drăgășani și doamna Raluca Bauer, Bilancia și domnul Cristian Corbu și Reky Travel & Events.

De asemenea, le suntem recunoscători gazdelor noastre, Ramona Matia şi restaurantul Jules,restaurantul Syndicat Gourmet, Librăria Habitus şi Casa Teutsch, dar şi celor care au surprins imaginile minunate pe care le împărtăşim cu voi: Gabriela Cuzepan (fotograf), Coralie de Gonzaga și Silviu Naicu (filmare şi editare).Iar pentru energia şi entuziasmul lor molipsitor, le mulţumim voluntarilor de anul acesta: Andreea Savu, Silvia Căpățînă, Bianca Duțu, Ionuț Solomon şi Raul Secasan.

Festivalul Transilvania Gastronomică – Food Culture Festivala fost o acţiune cofinanţată de Consiliul Local Sibiu şi Primăria Municipiului Sibiu.

Călătoria în lumea gusturilor autentice nu se încheie însă aici; am mai pus la cale câteva evnimente pentru această toamnă, despre care vă invităm să citiţi pe blogul nostru.