Festivalurile Transilvaniei

În fiecare vară, oraşele Transilvaniei sunt animate de artişti, activităţi culturale, costume medievale şi meşteşugari pricepuţi. Locurile istorice primesc în ospeţie arta modernă şi cea tradiţională deopotrivă, spre încântarea vizitatorilor. Iar cum festivalurile sunt unul dintre punctele de atracţie importante ale zonei, ne-am gândit să vă povestim măcar despre o parte dintre acestea.

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu

Capitală Culturală Europeană în 2007, Sibiul ne aminteşte, an de an, cum şi-a câştigat această titulatură. Unul dintre cele mai importante evenimente de aici este Festivalul Internaţional de Teatru, care reuneşte artişti români şi străini, pentru a sărbători cum se cuvine cea de-a şaptea artă.

Ajuns anul acesta la ediţa cu numărul douăzeci, FITS a găzduit peste 2500 de artişti şi invitaţi din 70 de ţări şi 427 de evenimente, puse în scenă în 67 de spaţii de joc. Următoarea ediție a Festivalului se va desfăşura între 10 şi 19 iunie 2016.

Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF)

Din 2002, Clujul devine centrul cinematografiei româneşti şi internaţionale. Iniţiativă a Asociaţiei pentru Promovarea Filmului Românesc, TIFF promovează arta cinematografică şi cele mai importante filme contemporane. Anul acesta, în cadrul celui mai mare festival de film din România au fost proiectate 223 de filme, vizionate de un număr total de 73.000 de spectatori.

Festivalul Internţional de Film Transilvania a marcat şi readucerea în atenţia publică a noului val al cinematografiei româneşti.

Festivalul Medieval Sighişoara

Între 23 şi 26 iulie 2015, cetatea Sighişoara îşi deschide porţile pentru menestreli, trubaduri de altădată, meşteşugari şi ordine cavalereşti din Transilvania sau de peste hotare. Cei care colindă străzile cetăţii în această perioadă vor avea parte de o călătorie în timp, cu muzică medievală, vizite în turnurile breslelor şi spectacole în aer liber. 

Festivalurile de muzică

Sibiu Jazz Festival

Unul dintre cele mai longevive festivaluri de jazz din lume, apărut în anii `70, a făcut ca Sibiul să devină Capitala Jazzului din România. An de an, ritmurile saxofoanelor şi vocile muzicienilor care duc mai departe moştenirea muzicală a acestui gen transformă oraşul într-o mare sală de concert.   

Transilvania International Guitar Festival

A treisprezecea ediţie a Festivalului Internaţional de Chitară Clasică va avea loc între 19 şi 23 august, la Cluj. Concurenţi din România şi din străinatate îi vor încânta pe cei pasionaţi de acordurile acestui instrument.

Festivalul Transilvania Gastronomică – Food Culture Festival

Pasionaţii de gusturi tradiţionale îşi dau întâlnire între 4 şi 20 septembrie, în cadrul Festivalului Transilvania Gastronomică (acţiune cofinanţată de Consiliul Local Sibiu şi Primăria Municipiului Sibiu). Pe lângă degustări şi meniuri speciale, participanţii vor cunoaşte bucătarii şi producătorii locali, poveştile lor, dar şi cele ale resturantelor şi fermelor din regiune.

După cum v-am obişnuit, toate acestea se vor întâmpla în locuri de poveste, încarcate cu istorie gastronomică. Vom reveni curând cu informaţii noi şi detalii despre Festival.

Din vară şi până toamna, Transilvania vă aşteaptă deci cu o mulţime de evenimente minunate, pe alese!