Cum poţi petrece un sfârşit de săptămână în Transilvania

După o săptămână plină şi agitată, e timpul pentru o pauză de la aglomeraţia oraşului. Iar cei care vizitează Transilvania se bucură de zile tihnite şi momente liniştite alături de cei dragi, în peisaje idilice. Şi dacă vă întrebaţi ce lucruri pot fi făcute de-a lungul unui weekend, am pregătit o listă care să vă inspire.  

Drumeţiile

Peisajele transilvănene se descoperă cel mai bine la pas, în drumeţii printre dealurile acoperite de păduri şi mândrele sate săseşti, din vremuri de odinioară. Pe drumul către acestea, pe cei mai aventuroşi călători îi aşteaptă Transfăgărăşanul, una dintre cele mai frumoase şi dificile şosele europene. Iar pe cei care au nevoie de o oră de răgaz după un drum lung, un popas la o stână locală îi va ajuta să-şi recapete forţele şi va fi un bun prilej pentru o masă bună, cu brânzeturi proaspete.

Călătorie în lumea medievală

Farmecul medieval este una dintre trăsăturile marcante ale Transilvaniei, care atrage în fiecare an turişti pasionaţi de arhitectura şi legendele locale.

Primele aşezări ale saşilor au apărut în secolul al XII-lea, iar până astăzi au păstrat stilul arhitectonic specific. Reprezentative pentru această zonă sunt conacele grofilor sau bisericile fortificate, în stil gotic (la Prejmer, Saschiz, Şeica Mare, Sânzieni, Seliştat sau Biertan), construite astfel anume pentru a proteja localnicii în vremuri de restrişte.

În singura cetate medievală încă locuită din Europa, Sighişoara, pot fi vizitate încă turnurile breslelor meşteşugarilor locali. Străzile pavate prind din nou viaţă în timpul Festivalului Medieval, inundate de muzica de demult şi animate de straiele şi obiceiurile locale. Sibiul este un alt important oraş medieval din Transilvania – marcat de influenţa comunităţii germane, acesta era organizat în trecut tot în bresle. Cu siguranţă, acesta este unul dintre oraşele pe care trebuie să le vizitaţi în această regiune.

Descoperirea lumii subterane

Exploatarea zăcămintelor de sare din regiune este una dintre îndeletnicirile locale cu tradiţie în regiune. Ocna de la Drugău – Turda a fost consemnată în secolul al XII-lea, când a trecut în proprietatea Episcopiei de Transilvania. În timp, exploatarea a crescut, iar în 2009 a fost reamenajată. Astăzi, vizitatorii Salinei Turda au parte de o panoramă impresionantă şi pot vedea utilajele medievale folosite în trecut (moara de sare, fierăria şi crivacul), dar şi o scară lucrată în lemn (Scara Bogaţilor) sau Altarul sculptat în peretele de sare.

Transilvania cu gust

Transilvănenii sunt oameni cu drag de tradiţii, pe care le-au transmis din generaţie în generaţie. La fel de mult ţin şi la obiceiurile culinare, care le-au adus faima de bucătari iscusiţi. Dacă treceţi pragul unei gospodării din regiune, veţi fi încântaţi de preparatele tradiţionale, care împletesc influenţe săseşti, maghiare şi româneşti.

Pentru această vară şi începutul toamnei, am pregătit o mulţime de evenimente frumoase, care îi vor ajuta pe oaspeţii noştri să descopere Transilvania autentică. Pe 25 iulie, vă invităm să vă aşezaţi alături de noi la masă, la Alma Vii (Sibiu), în cadrul Transilvania Brunch, găzduită de această dată de familia Ganea şi Mihai Eminescu Trust – prânz care poate da startul unui weekend de poveste, în companie aleasă. Despre eveniment puteţi afla mai multe la 0747.032.619, sau pe e-mail, la contact@mytransylvania.ro. Iar în septembrie, vă aşteptăm cu drag la Festivalul Transilvania Gastronomică (acţiune cofinanţată de Consiliul Local Sibiu şi Primăria Municipiului Sibiu), despre care puteţi afla mai multe aici.

Iată doar câteva idei de activităţi pe care le puteţi experimenta de-a lungul unui weekend autentic –Transilvania îşi aşteaptă vizitatorii cu voie bună, istorie şi oameni primitori.