Câteva motive pentru care o să te îndrăgosteşti de Transilvania

Istorie, tradiţii, bucate meşteşugite şi peisaje de poveste – câteva din lucrurile care îi fac pe cei care vizitează Transilvania să îşi planifice vizitele viitoare încă de pe drumul de întoarcere acasă. Iar pentru că am cunoscut o mulţime de turişti fermecaţi de locurile cunoscute aici, ne-am gândit să punem pe hârtie motivele pentru care e musai să treceţi măcar o dată prin zonă.

Oraşele

Oraşele medievale şi-au păstrat farmecul de altă dată, pe care îl regăsim la fiecare pas, în bisericile fortificate (de la Saschiz, Șeica Mare sau Seliștat), turnurile cu ceas, arhitectura gotică a bisericilor evanghelice şi pe străduţele pavate, pe care se ascund mândrele case săseşti.

Dacă nu ştiţi de unde să vă începeţi călătoria, puteţi încerca Sibiu, Sighişoara (intrată în patrimoniul UNESCO), Mediaş şi Braşov, iar pentru o experienţă transilvăneană autentică, sate ca Răşinari, Biertan, Viscri, Sâmbăta de Sus sau Şercaia.  

Obiceiurile locale

Arhitectura nu este singurul element care a rezistat trecerii anilor. Tradiţiile locale transmise din generaţie în generaţie sunt la fel de vii: brazii împodobiţi de tinerii din sate cu panglici colorate, în sâmbăta de dinainte de Paşte, chematul fetelor la juni în preajma Crăciunului, răvăşitul oilor de la Bran (sărbătoarea câmpenească ce marchează coborârea turmelor de la munte) sau focurile purificatoare, care alungă spiritele rele şi asigură recolte bogate (Meteleaua şi Focul lui Sumedru) sunt doar câteva dintre ele.

Poveştile şi legendele

Transilvănenii sunt buni gospodari şi păstrători ai tradiţiilor, dar şi povestitori pe măsură, astfel că cei care călătoresc pe meleagurile lor sunt însoţiţi pe drum şi de o mulţime de legende locale. Pe lângă cunoscutul mit al lui Dracula, care adună an de an călători din mai multe colţuri ale lumii, turiştii au parte şi de alte istorii fermecătoare, care dau savoare momentelor de tihnă:  povestea miresei din Gârbova (cunoscută şi ca Julieta Transilvaniei), a balaurului năprasnic care străjuia Valea Buii şi al cărui leş e îngropat sub dealuri, sau a globului de aur de pe Turnul cu Ceas din Sighişoara, meşteşugit de un uriaş aurar, care l-a aşezat pe turn şi despre care se spune că va fi coborât doar de cineva la fel de înalt.

Mâncarea

Bucătăria transilvăneană oferă bucate pe alese pentru toate gusturile: brânzeturi de tot felul, brutărie tradiţională (din care e musai să încercaţi pâinea vârtoasă cu cartofi), slănină afumată şi jumări crocante, plăcinte coapte pe ploaptăn (plita sobei), ciorbe şi supe aburinde şi tocane de sezon.

Festivalurile

Unul dintre modurile în care tradiţiile sunt date mai departe este reprezentat de festivalurile locale, la care iau parte localnici şi vizitatori deopotrivă. Oraşele lasă la o parte agitaţia cotidiană şi reintră în ritmul tihnit de acum câteva veacuri, când străzile le erau populate de meşteşugari, bucate autentice,  muzică şi dansuri tradiţionale.

Iar dacă am pomenit de bucate alese mai sus,  dar și de festivaluri, o bună ocazie de a cunoaşte şi savura gusturile tradiţionale este Festivalul Transilvania Gastonomică, care aduce laolaltă preparate de poveste şi producători locali din mai multe regiuni şi comunităţi transilvănene. Între 4 şi 20 septembrie, Sibiul şi împrejurimile sale sunt mândre gazde ale acestui eveniment (organizat cu susținerea financiară a Primăriei Sibiu, prin Agenda de cultură locală), la care vă aşteptăm cu mult drag!

 Oamenii

Cei care vizitează Transilvania se îndrăgostesc de locurile prin care trec nu numai datorită monumentelor şi obiceiurilor, ci şi datorită localnicilor: oameni blânzi, primitori, cu drag de istoria comunităţii din care fac parte, care dau mai departe poveştile bunicilor lor.

 

Vă invităm să le cunoaşteţi pe toate cât mai curând şi suntem nerăbdători să stăm la un pahar de vorbă (însoţit negreşit şi de unul de vin bun)!