Blog

Campanie de crowdfunding pentru „Transilvania Gastronomică—Food Culture Festival” 2016

Campanie de crowdfunding pentru „Transilvania Gastronomică—Food Culture Festival” 2016

Gânduri de după Festivalul Transilvania Gastronomică

Pe 20 septembrie a luat final Transilvania Gastronomică, prima ediție a unui festival de cultură gastronomică pentru sudul Transilvaniei. Au fost două săptămâni pline de gusturi şi tradiţii locale, pe care le-am (re)descoperit alături de oameni pasionaţi de lucrurile minunate pe care le oferă zona Transilvaniei. Iar pentru cei care nu au putut fi alături, am pus pe hârtie (virtuală) câteva din întâmplările care ne-au rămas în minte după încheierea evenimentelor. Şi nu au fost deloc puţine!

Evenimentele toamnei organizate sau recomandate de Asociaţia MyTransylvania

 

Ultimele săptămâni au fost un prilej în care am savurat împreună gusturile tradiţionale locale, fără să uităm însă nici de cultura culinară a altor regiuni. Această călătorie cu gust ne-a dat energia necesară pentru încă un an de descoperire a Transilvaniei autentice. Iar vestea şi mai bună e că toamna acesta încă mai aveţi ocazia să luaţi parte la evenimentele noastre. Despre ce v-am pregătit în perioada următoare am povestit mai jos.

Producători locali din Transilvania

La început de toamnă, punem la păstrare produse delicioase din grădinile şi bucătăriile transilvănene. Iar cum reţetele tradiţionale au mai mult gust când folosesc ingrediente bine crescute, ne-am gândit să facem o listă a producătorilor care ne-au încântat în mai multe rânduri cu bunătăţi.

Produse de butărie de la Moara din Hosman

Toamna în cămările transilvănene

Toamna se instalează în bucătăriile transilvănene cu o mulţime de gusturi delicioase. Bunătăţile de peste vară sunt pregătite cu grijă, după reţete vechi, şi lăsate la pastrare pentru iarnă. Şi pentru că se apropie momentul în care ceaunele vor fi puse la fiert, ne-am gândit să vă povestim ce îi aşteaptă pe oaspeţii care trec pragurile gospodăriilor transilvănene în această perioadă.

Dulceţuri şi gemuri

Gusturi autentice, la Festivalul Transilvania Gastronomică

 

După cum vă povesteam, luna septembrie este rezervată gusturilor locale şi bucatelor meşteşugite. Am revenit aşadar cu detalii utile despre evenimentele din cadrul Festivalului şi cu invitaţia de a ne fi alături în această călătorie gastronomică.

Gastronomia tradiţională se împleteşte cu gusturile moderne

Sărbătorile Transilvaniei

Pe lângă peisajele minunate, oraşele pline de istorie şi gusturile locale, farmecul Transilvaniei e dat şi de tradiţiile păstrate în această regiune. Iar sărbătorile locale sunt evenimente pline de culoare şi poveşti de demult – un motiv în plus să trecem în revistă măcar câteva dintre acestea.

Fasching

Fasching este o sărbătoare săsească, ţinută anual, înainte de începerea postului Paştelui. Aceasta marchează finalul iernii şi are loc de obicei în luna februarie.

Poveştile Sibiului

Cei care au ajuns în Sibiu măcar o dată ştiu că oraşul îşi întâmpină călătorii cu străzi şi clădiri care şi-au păstrat farmecul medieval şi poveşti din alte vremuri. Iar aceste lucruri (şi multe altele pe deasupra) îi fac pe vizitatori să îşi dorească să revină în cetate cu prima ocazie.

Meşteşugurile transilvănene de odinioară

În vremuri medievale, breslele erau o importantă parte a vieţii comunităţii – meşteşugarii au influenţat, printre altele, şi felul în care măsurăm timpul (au făcut trecerea de la munca zilieră la cea bazată pe un program de lucru). Fiecare breaslă avea propriile însemne şi sigilii şi funcţiona după un cod de conduită bine stabilit.

Vechile mori din Transilvania

Morile erau, în viaţa satului de odinioară, încărcate cu o mulţime de semnificaţii – roata morii a devenit un simbol al curgerii timpului, care era oprit doar de Bunavestire, sărbătoare importantă în tradiţia ortodoxă. Adesea însă, ele deveneau locuri nefaste: în morile părăsite şi iazurile lor apăreau apăreau strigoi sau spirite rele şi erau folosite ca loc de legare a farmecelor şi vrăjilor.

Răşinari, Biertan, Hosman – istorie şi tradiţii în jurul Sibiului

După cum v-am obişnuit, ne place să ne întâlnim cu pasionaţii de gusturi tradiţionale în locuri pline de poveşti şi istorie. Iar pentru cei care plănuiesc o călătorie în lumea satelor transilvănene, am povestit despre câteva dintre acestea, în care am poposit adesea şi noi.  

Rășinari

Unde poposim peste noapte – conace şi castele de poveste din Transilvania

Satele transilvănene au un farmec şi o linişte aparte – câteva dintre lucrurile care îi fac pe turişti să se îndrăgostească de zonă. Călătorii pot avea parte de o experienţă autentică în casele primitoare de aici, mai ales ca pot fi cazaţi în castele sau foste conace boiereşti, reamenajate pentru a primi oaspeţi.

Iar dacă nu v-aţi găsit încă gazde pentru sejurul în Transilvania, ne-am gândit să vă ajutăm cu câteva idei.

Conacul Apafi (Mălâncrav, Sibiu)

Gușterița – verde în oraș

Mai avem încă locuri bune de explorat care păstrează ceva din viața satelor săsești de odinioară chiar și în zone urbane. Un astfel de loc este și Gușterița, cândva comună în care funcționau mai multe vecinătăți, astăzi cartier al orașului Sibiu, cu o singură, îmbătrânită, dar bine închegată vecinătate.

Festivalurile Transilvaniei

În fiecare vară, oraşele Transilvaniei sunt animate de artişti, activităţi culturale, costume medievale şi meşteşugari pricepuţi. Locurile istorice primesc în ospeţie arta modernă şi cea tradiţională deopotrivă, spre încântarea vizitatorilor. Iar cum festivalurile sunt unul dintre punctele de atracţie importante ale zonei, ne-am gândit să vă povestim măcar despre o parte dintre acestea.

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu

Deserturile meşteşugite de pe mesele transilvănene

Meselor bune le urmează un dulce pe măsură, care încheie o experienţă gastronomică tradiţională. La acest capitol, bucătăria Transilvaniei oferă o mulţime de preparate care te fac să te lingi pe degete şi aduc aminte de bucătăriile bunicilor, alături de poveştile care le însoţeau. Iar pentru o masă cum se cuvine, e musai să încercaţi măcar unul dintre deserturile locale.

Scoverzile

Cum poţi petrece un sfârşit de săptămână în Transilvania

După o săptămână plină şi agitată, e timpul pentru o pauză de la aglomeraţia oraşului. Iar cei care vizitează Transilvania se bucură de zile tihnite şi momente liniştite alături de cei dragi, în peisaje idilice. Şi dacă vă întrebaţi ce lucruri pot fi făcute de-a lungul unui weekend, am pregătit o listă care să vă inspire.  

Drumeţiile

Ce bem la un pahar de vorbă

Mâncărurile gustoase merg cel mai bine cu o băutură meşteşugită. Iar mesele transilvănene sunt vestite nu numai pentru preparate, ci şi pentru licorile care le însoţesc. Nelipsite nici de la evenimentele noastre, ele încântă mesenii şi alină oboseala drumului lung parcurs de vizitatorii Transilvaniei.

Septembrie, luna gusturilor locale

Toamna, se adună roadele pământului şi se aşează mesele care sărbătoresc recolta. Iar la început de septembrie, am pregătit cu mult drag evenimente pentru gurmanzi: Festivalul Transilvania Gastronomică – Food Culture Festival, care va avea loc între 4 şi 20 septembrie şi care este o acţiune cofinanţată de Consiliul Local Sibiu şi Primăria Municipiului Sibiu.

Despre toate, am povestit pe îndelete mai jos.

4 septembrie

Gustul verii în bucătăriile Transilvaniei

Gustul verii în bucătăriile Transilvaniei

Câteva motive pentru care o să te îndrăgosteşti de Transilvania

Istorie, tradiţii, bucate meşteşugite şi peisaje de poveste – câteva din lucrurile care îi fac pe cei care vizitează Transilvania să îşi planifice vizitele viitoare încă de pe drumul de întoarcere acasă. Iar pentru că am cunoscut o mulţime de turişti fermecaţi de locurile cunoscute aici, ne-am gândit să punem pe hârtie motivele pentru care e musai să treceţi măcar o dată prin zonă.

Oraşele

Gust Local: Salată asortată cu miere din Hârtibaci

Gustul de pe Valea Hârtibaciului s-a făcut simțit și la oraș sâmbătă, 13 iunie 2015, la restaurantul Jules. Gazdele, adică Familia Cioran de la Bio-Haus Nucet și Iulia Trif din Marpod, au fost acolo pentru a-i îmbia pe cei veniți la cină cu produsele lor naturale.

La cules de bucate tradiționale

Mai avem nevoie și de puțină iarbă verde în care să ne putem petrece timpul cu răgaz într-o companie plăcută, gustând bucate naturale și tradiționale. Dacă la acestea mai adăugăm și aerul curat  și plin de istorie și obiceiuri ale satelor transilvănene, este exact ceea ce ne dorim de la fiecare brunch pe care îl organizăm.

Picnic bio pe pavaj urban

Adeseori tindem să asociem activitățile citadine cu agitația, gălăgia, mâncarea nu foarte sănătoasă și pe fugă, în contrast cu ritmul de viață liniștit și tihnit de la sat. Cine spune, însă, că orașul nu poate fi și el un loc potrivit pentru a petrece o duminică relaxantă? Piața Huet, un spațiu plin de istorie și culoare al Sibiului, a fost duminică loc de picnic pentru sibieni și pentru turiștii care au venit să ne descopere orașul.

Brânză bună în burduf... și nu numai

Pe lângă peisajele frumoase și obiceiurile pe care încă le păstrează vii, Mărginimea Sibiului, regiune cu veche tradiție pastorală, este adesea asociată și cu brânza bună. Oierii din această zonă și-au câștigat renumele pentru calitatea feluritelor brânzeturi pe care le produc precum brânza de burduf, telemeaua, cașul, urda, și care se găsesc în piețe. Ați gustat cu toții măcar o dată brânza din Mărginime, nu e așa? Dacă nu, vă recomandăm să o faceți.

La Rășinari pe Ruta Transhumanței

Cotlet de porc cu un ingredient surpriză

Paștele în Transilvania contopește tradițiile a patru biserici creștine

Târgurile tradiționale, oglinda economică și culturală a comunităților rurale sibiene

Caracterul multicultural, arhitectul-șef al Transilvaniei

Transilvania ascunsă sau un alt fel de team-building

Transilvania – poveștile locale și miturile care au cucerit lumea

Transilvania - paradisul amatorilor de brânzeturi „bio”

Electric Camping, full moon picnic - o petrecere transilvăneană „eco”, cu muzică electro

O cină cu gulaș la ceaun și cu tot felul de bunătăți bio nu pare să aibă prea multe în comun cu o petrecere electro, stropită din belșug cu țuică de pere și rachiu de nuci. Totuși, o astfel de combinație inedită poate fi descoperită chiar în România, mai precis în sudul Transilvaniei.

Crăciun în Transilvania: colinde creștine, teatru folcloric și sacrificii ritualice

Valea Hârtibaciului, locul unde s-a născut baronul von Brukenthal

Valea Hârtibaciului, cunoscută mai degrabă ca locul unde s-a născut baronul Samuel von Brukenthal, consilierul împărătesei Maria Tereza, este o surpriză pentru turistul aflat pentru prima oară în sudul Transilvaniei. Chiar și într-o excursie de câteva zile, acesta poate descoperi aici o salbă de sate pitorești, cu arhitectură tipic săsească, aruncate printre dealuri domoale. Istoria locului este reflectată în tradițiile nealterate de lumea modernă.

Brunch cu jumări organice și alte delicii din Transilvania

Brunch cu jumări organice și alte delicii din Transilvania

Slănină bine afumată și jumări crocante, brânzeturi de tot felul făcute în casă și salate din legume culese în urmă cu jumătate de oră din grădină. Munți de felii de pâine vârtoasă, bine rumenită, scoasă de câteva minute din cuptor. Toate stau adăpostite în castroane și platouri de ceramică în așteptarea începutului marelui ospăț.

Festin in aer liber marca Transilvanian Brunch

Comori săsești ascunse în inima Transilvaniei

În inima Transilvaniei, pe o arie de doar câteva zeci de kilometri pătrați, există cinci localități-comori de tradiții medievale, arhitectură săsească, istorie și ospitalitate. Valorile nealterate ale comunităților transilvănene pot fi regăsite în tihnă într-un tur de câteva zile, care vă oferă tot ce vă puteți dori: cazare cum nu s-a mai văzut, istorie bine conservată, arhitectură tradițional germană, mâncare bio gustoasă și modalități inedite și variate de petrecere a timpului liber. Sunt satele noastre preferate din zona Târnavei!